Als recreatieondernemer ben je altijd bezig met de dag van morgen. In de winter vindt de voorbereiding voor het nieuwe seizoen plaats, snoeien, schoonmaken, WiFi netwerk verder verbeteren (de vraag wordt steeds groter en het is tegenwoordig een eerste levensbehoefte) en  vernieuwingen doorvoeren.

En in de zomer ben je constant bezig met het kijken wat beter kan en welke vernieuwingen we komend winter kunnen doorvoeren waarmee we het park nog aantrekkelijker maken. Je wilt graag dat de gast van dit jaar volgend jaar terug komt en dat zij zien dat er toch weer wat veranderd is op het terrein, waardoor het nog leuker is geworden.

Dit zijn natuurlijk zaken de intern op het park spelen en waar je een hele grote invloed op hebt. Buiten het park spelen er ook zaken die ook onze aandacht vragen, waar je minder invloed op hebt, en die je ook gerust zorgen van morgen of beter gezegd zorgen van vandaag kunt noemen.

Zo is er de achteruitgang van de biodiversiteit, de opwarming van de aarde waardoor het weer steeds meer onvoorspelbaar wordt, verontrustend klimaatrapport (de kranten staan er nu vol mee), de energietransitie, we moeten met z’n allen van het gas, af en ook de elektrificatie van het wagenpark. Bij dat laatste punt denk je misschien wat is het probleem, maar daar kom ik later op terug. Allemaal factoren die van invloed zijn op het functioneren en beleid van het park.

Steentje bijdragen

Over de achteruitgang van de biodiversiteit op de Veluwe, en hoe we dat tegen kunnen gaan, valt heel veel te vertellen, maar dat laat ik aan de deskundigen over. Als recreatieondernemer kunnen we wel ons steentje bijdragen door te kijken wat we op het park en onze directe omgeving kunnen doen. Je kunt zoveel mogelijk inheemse beplanting op je park planten, besdragende struiken voor de vogels planten, nestkastjes ophangen (we hebben heel veel bomen op het park), insectenhotels (psst. Hier slapen onze kleinste gasten) maaibeheer aanpassen, en zo kun je nog even doorgaan. Het zijn allemaal geen grote zaken maar alle kleine beetjes helpen.

Bij Vitale Vakantieparken loopt nu een project  dat de ondernemers hierbij ondersteunt. Ook in het programma Veluwe op 1 van de Veluwe Alliantie zie je dat er de laatste jaren een verschuiving plaats heeft gevonden van niet alleen recreatie op 1 naar zeker ook natuur op 1. Een goede zaak, ook voor de recreatie, de natuur om ons heen is meer dan alleen decor.

Elektrische auto’s

De eerste hybride auto stamt uit 1899 (!) en was de Lohner Porsche, bedacht door Ferdinand Porsche. Het begin van de opmars van de hybride auto stamt uit eind jaren negentig , de voorlopers van o.a. de huidige volledig elektrische auto’s. Probleem van deze auto’s was de beperkte trekkracht, geen caravan er achter dus. En dan vraag je je af, hoe gaat het kamperen zich ontwikkelen. Gaat de caravan verdwijnen? Moet ik meer verhuur neerzetten?

Maar ook hier gaat de ontwikkeling door, de eerste elektrische vrachtauto’s  zullen niet lang op zich laten wachten.  Op dit moment zijn zelfs de caravans en vouwwagens niet aan te slepen, zo groot is de vraag. Dat geldt ook voor de campers, al rijden die helaas nog steeds het meest op diesel.

De eerste elektrisch aangedreven omgebouwde klassieke VW bus hebben we inmiddels ook al op het park gesignaleerd. En als er dan een splinternieuwe elektrische auto met een prachtig klassiek caravannetje het terrein op komt rijden is dat een prachtig gezicht. Daar word je vrolijk van.

Energietransitie

Een ander onderwerp dat ons bezig houdt is de energietransitie. Vakantieparken gebruiken het meeste energie op het moment dat de omgeving om ons heen dat juist minder doet, wij gebruiken juist in de zomervakantie en weekenden de meeste energie.  Daar ligt een kans, bijvoorbeeld het delen van energie die opgewekt is op het bedrijvenpark, Probleem dat je dan op moet lossen is dat deze ver uit elkaar liggen.
Moeten we inzetten op alles elektrisch aan te drijven? Of gaan we straks meer doen met waterstof? We nemen nu mogelijk beslissingen die straks achterhaald zijn. Wat te doen met de warmwaterinstallatie  in het sanitairgebouw die aan vervanging toe is? Een warmtepomp produceert nog steeds veel geluid, toch een groot nadeel, en met alleen zonnecollectoren red je het niet. Daarnaast kun je als vakantiepark in het bos vaak niet van alle daken gebruik maken om zonnecollectoren te plaatsen.

Nog geen tien jaar geleden dacht je goed bezig te zijn door biomassa te gebruiken in plaats van gas, nu blijkt dat dit juist geen oplossing is.
Op dit moment investeren wij stevig in het plaatsen van laadpalen voor de elektrische auto’s, kun je ook niet onbeperkt doen want dit vraagt erg veel stroom. Maar ja, straks nemen de elektrische auto’s misschien wel hun eigen energie mee in plaats dat ze hun energie bij jou halen. Wordt de caravan van elektriciteit voorzien door de auto die er naast staat, als je dan een autovrije camping bent is dat ook weer lastig, maar dat is op te lossen.
Binnen gemeente Epe loopt er nu een pilot, hoe om te gaan met de energietransitie op vakantieparken, aan deze pilot wordt deelgenomen door Saxion Deventer, verschillende  overheidsinstellingen  en ondernemers. Daarnaast is Vitale Vakantieparken ook bezig met het ontwikkelen van het vakantiepark van de toekomst.

Dromen mag!

Wat zou het mooi zijn als we straks kunnen zeggen dat de Veluwe de meest duurzame en milieuvriendelijke vakantiebestemming van Europa is. Dromen mag!

René Zweers
Recreatieondernemer
Secretaris Veluwefonds

P.S. Het dromen en denken aan morgen doe ik niet alleen, dat doe ik samen met mijn onmisbare partner Karin en de volgende generatie, zoon en schoondochter Bart en Marjolijn.