Als bewoner van de Veluwe maak ook ik graag gebruik van de weidsheid en diversiteit van het landschap om te ontspannen en te trainen. Bij voorkeur doe ik dit lopend via allerlei onverharde paden, eventueel een mooie route uitgezet via mijn Garmin sporthorloge.

Woonachtend in Arnhem Noord kan ik vanuit mijn voordeur alle windrichtingen op om een uitdagende trail te lopen. Het aantal te overwinnen hoogtemeters verschilt per gekozen route, hoogtemeters die het landschap op de Veluwe zo aantrekkelijk, onderscheidend en uitdagend maken. Heuvels en dalen die zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd en tot op de dag van vandaag voor veel recreanten en sporters een flinke uitdaging en kuitenbijter zijn.

Afwisselend

Tijdens mijn looptrainingen over de Veluwe probeer ik zoveel mogelijk afwisselend terrein en begroeiing op te zoeken. Ook de kans op wild kan een extra reden zijn om een bepaald gebied wat frequenter te bezoeken.

Eén van mijn favoriete gebieden is het Deelerwoud, even ten noorden van Arnhem. Het ligt ingeklemd tussen de A50/Veluwezoom en het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een wandeling door dit prachtige gebied van Natuurmonumenten wordt beloond met mooie vergezichten over heidevelden en grassen. Herkauwende Schotse grazers liggen langs de zandpaden en kijken je ongeïnteresseerd aan als je hen passeert. Af en toe zie je in de verte een groep herten staan, rustig grazend of een kronkelende adder die je pad doorkruist. Loop je in de vroege ochtend door het bos dan word je regelmatig verrast door een zwijnengezinnetje dat plotseling uit de begroeiing tevoorschijn komt.  Deze prachtige en indrukwekkende natuur heeft tijdens de verschillende seizoenen altijd weer een verrassing in petto en dat merk je aan het sterk toenemend aantal bezoekers dat er gedurende het jaar komt genieten.

Solide ondergrond

Lopend over de zandpaden in het Deelerwoud zie je ook regelmatig zweefvliegtuigen opstijgen vanaf Terlet en die gebruik maken van de aanwezige thermiek om zo veel mogelijk hoogte te maken om daarna al rondzwevend weer veilig te landen op Veluwse bodem. Een indrukwekkend schouwspel vanaf de grond met nauwelijks overlast voor de dieren die hier rondlopen.

Weet u trouwens waarom zweefvliegveld Terlet juist daar ligt waar het ligt? De ondergrond bestaat voornamelijk uit grind, een solide ondergrond om vliegtuigen om op te stijgen en te laten landen begin 20e eeuw. Grind dat is achtergebleven in de smeltbekkens van de gletsjers toen deze zich ca 17.000 jaar geleden na een zeer koude periode van 100.000 jaar noordelijk terugtrokken.

Dit “nieuwsfeitje” was tot voor kort ook mij onbekend, maar door de informatiepanelen te lezen die je onderweg tegen kunt komen langs de Veluwse paden, leer je het landschap nog beter kennen en waarderen.

Informatieborden

Overal op de Veluwe kom je dit soort informatieborden tegen die de recreatieve gebruikers van een gebied informeert over de cultuurhistorische waarde van het landschap of over de geschiedenis van een bepaald gebied of plek.  Deze informatieborden zijn veelal een initiatief van een (particuliere) grondeigenaar of bijvoorbeeld een waterschap waardoor deze erg verschillen in uitstraling en kwaliteit.

Het zou goed zijn om óók hier in de nabije toekomst meer éénduidigheid in uitstraling en kwaliteit te realiseren zoals dit momenteel gebeurt op gebied van de verschillende wandel, fiets en mountainbike routes. Deze vorm van voorlichting over het landschap voegt iets belangrijks toe aan het recreëren op de Veluwe, namelijk respect en liefde voor de natuur.  Informatiepanelen zouden een herkenbaar en integraal onderdeel van de totale recreatieve infrastructuur op de Veluwe moeten worden.

Martin Bes

Bestuurder Stichting Veluwefonds en frequent genieter van de Veluwe

zandpad over hei