Na zeven jaar ga ik het stokje als bestuurslid van het Veluwefonds overdragen. Bij een afscheid hoort natuurlijk ook terugblikken. Het Veluwefonds is in 2012 opgericht. Sindsdien is ze met tal van Veluwse onderwerpen aan de slag gegaan. Onderwerpen die de Veluwse ecologie en economie met elkaar verbinden. Eén van de onderwerpen wil ik graag eruit lichten, namelijk het project Habitatbank.

Het idee van de Habitatbank is om de biodiversiteit te versterken op die plekken waar het herstellen van de natuur vanuit wet- en regelgeving niet verplicht is, maar wel bijdraagt aan een sterkere natuur. Want, en het zal u niet verbazen, ook buiten de hekken van de natuurgebieden gaan de planten en dieren gebukt onder gevolgen van klimaatverandering en stikstofuitstoot. Bij deze habitatbank kan het bedrijfsleven biodiversiteitscredits kopen. Deze credits zet de habitatbank in om de Veluwse natuur te herstellen en te versterken. Het voordeel voor het bedrijfsleven is dat zij ontzorgd wordt bij de wens om de eigen ecologische footprint te verlagen, terwijl de Veluwse planten en dieren buiten de natuurgebieden een betere plek krijgen om te leven.

De oprichting van zo’n habitatbank lijkt eenvoudig, maar er gaat een wereld achter weg. Het is van belang dat een betrouwbaar systeem wordt opgetuigd en dat werkt met een kwaliteitskeurmerk. Met hulp van deskundigen is onlangs de business case opgeleverd. De komende tijd worden een aantal open einden afgerond en dan hoopt het Veluwefonds ‘live’ te kunnen gaan. Dat wordt een bijzonder moment.

Met een aanstekelijke passie heeft het bestuur zich afgelopen jaren vastgebeten in de habitatbank. De naam van de eerste voorzitter en ‘founding father’ Jan van Muyden moet daar zeker bij worden genoemd. Het huidige bestuur onder leiding van voorzitter Mark Sandmann heeft onverminderd diezelfde gedrevenheid en positiviteit in de volle breedte van de onderwerpen. Dat is prachtig om te zien. Ik ben trots dat ik al die jaren deel heb mogen uitmaken van het Veluwefonds.

Ik blijf het Veluwefonds met de jaarlijkse donatie ondersteunen, u ook?

Nicole Olland

Portret Nicole Olland