Ongeveer twee jaar geleden is Rien Heuver, begeleider Zorg en Wonen, bij de vestiging van Philadelphia in Putten gestart met zijn droom, het Philavoedselbos. Inmiddels zijn hier de eerste resultaten zichtbaar. Op het terrein staan tussen de fruitbomen kruiden en bessen zoals munt, bieslook, aalbessen en kruisbessen. Een aantal fruitbomen heeft Rien zelf geënt en opgekweekt.

Als je met Rien spreekt over zijn voedselbos wordt je gelijk meegenomen in zijn enthousiasme. Hij ziet een voedselbos als de oplossing voor de zorg. Je bent hiermee voor een deel zelfvoorzienend in biologisch geteeld eten en het is een geweldige plek  voor de bewoners, die daarmee een zinvolle dagbesteding hebben.

Donatie van Veluwefonds

Dankzij een donatie van € 5000 van het Veluwefonds, financieel mogelijk gemaakt door frisdrankenfabrikant Riedel, kan het voedselbos nu uitgebreid worden met een  kweekkas en het plaatsen van verhoogde en permanente bedden, hiervoor worden  duurzame bakken rondom de kweekkas geplaatst. Straks kan er genoten worden  van eigen gekweekte paprika’s, tomaten en komkommers. Daarnaast biedt het een extra droge en mooie werkplek en geeft het de mogelijkheid om planten te kweken en zaaien zoals sla, bonen, prei, verschillende koolsoorten, maar ook stekken van  fruitstruiken en bomen. Er zal daarbij gewerkt worden volgens ecologische principes, waarbij bijvoorbeeld niet gespit hoeft te worden.

Hard gewerkt

Bij ons bezoek aan het voedselbos zagen we dat er al hard gewerkt wordt aan de realisatie van de verschillende nieuwe onderdelen, de bakken worden in elkaar gezet en binnenkort zal de kas geplaatst worden en kan het zaaien en planten beginnen. Nu is alles nog in voorbereiding, kaal en in winterstand, maar het voorjaar staat voor de deur en dan zal alles  ontluiken, opkomen en tot wasdom komen. Dus we hebben met Rien afgesproken dat we in juni terugkomen.
Wordt vervolgd…