Apeldoorn – Tien nieuwe producenten op de Veluwe zijn erkend als producent van Erkende Veluwse Streekproducten. Gelders Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk overhandigde hen op maandag 8 juni  voorafgaand aan het Veluwediner in Apeldoorn een certificaat voor dit landelijke erkende streekkeurmerk.

P6080206_1Het keurmerk Erkend Veluws Streekproduct garandeert de consument dat een product en de grondstoffen van de Veluwe afkomstig zijn. Ook de verwerking van deze grondstoffen vindt op de Veluwe plaats.
“Streekproducten leveren door de verkoop aan toeristen vaak aanvullende inkomsten op en dragen enorm bij aan het imago van de streek”, zegt gedeputeerde Van Dijk. “De streekproducten staan voor authenticiteit, puurheid, gezondheid, aandacht, duurzaamheid. Mooi dat er nu weer een aantal bijzondere producten worden toegevoegd aan de lijst van erkende Veluwse streekproducten.”
Producten van de Veluwe
Een van de erkende producenten is Slagerij ter Weele uit Oene. Deze zelfslachtende slager verwerkt Veluws wild tot de meest heerlijke wildproducten. Een andere producent die het keurmerk heeft gekregen is  Welna Bouwhout uit Epe. Het bedrijf maakt van Veluws hout allerlei producten, van vogelkastjes tot tuinhuisjes. Bij de overige erkende producenten zijn onder meer ijsbereiders, kaasproducenten en vleesproducenten. Nieuw is dat twee natuurorganisaties in aanmerking komen voor het keurmerk. Natuurmonumenten krijgt het Veluwse keurmerk voor vlees van Brandrode runderen. Staatsbosbeheer is erkend als producent voor schapenvlees dat afkomstig is van de schaapskudde in Hoog Buurlo.

Inmiddels hebben zich al weer nieuwe streekproducenten gemeld voor voor erkenning van hun Veluwse streekproducten. Aanmelden kan via www.erkendveluwsstreekproduct.nl.

Promotie voor Veluwe
Het Erkend Veluws Streekproduct is een gezamenlijke activiteit van stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) en het Veluwefonds. Veluwefonds zet zich in voor de streekproducten uit oogpunt van promotie van de Veluwe. Daarnaast ziet Veluwefonds met het keurmerk een kans om de lokale economie te bevorderen. Inclusief de tien nieuwe erkenningen zijn nu 23 producenten in het bezit van een Erkend Veluws Streekproduct.

Foto: Danny Witte