Het Veluwefonds ondersteunt initiatieven die de Veluwe mooier en sterker maken. Natuur is hierbij het speerpunt. Daarom ondersteunt het Veluwefonds dit keer het initiatief De Knollenkamp in Vierhouten.

Dit project van de erfgenamen van Jentje en Lambert Hooghordel, maken van het weiland midden in Vierhouten een prachtige plek, voor biodiversiteit, met behoud van het landschappelijk karakter en de unieke waarde van het gebied. En uniek is dit gebied. Er is twee meter hoogteverschil tussen de straat en het laagste punt op het weiland. Er ligt een ‘wel’ met een sloot die langs de rand van het terrein loopt.

Vrijwilligers

Regelmatig wordt er door vrijwilligers gewerkt in dit gebied. Er wordt gewerkt aan het versterken van de biodiversiteit. Door bijvoorbeeld het realiseren van een broedstoof voor het vliegend hert, het realiseren van een struweel haag, aanleg van een bloem en kruidenrijke zone. Daarnaast wordt de sloot versterkt door deze op te schonen, het water te behouden en een padden/kikkerpoel te realiseren. Ook is er een nulmeting gedaan van welke planten aanwezig zijn, zodat ook echt straks kan worden gemeten wat er aan nieuwe planten bijkomt. Maar ook de fauna is volop aanwezig, van het oranjetipje (vlinder) tot aan de groene specht die er nestelt.

Volgens Gerda Hooghordel, een van de initiatiefnemers van dit project, kan de bijdrage van het Veluwefonds goed worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een vingerbalkmaaier.

Project past goed bij Veluwefonds

Het Veluwefonds zal dit project blijven volgen, het is tenslotte een project wat volgens Marije Storteboom, bestuurslid Veluwefonds, heel goed past bij de insteek van het Veluwefonds. Het Veluwefonds wil graag dit soort initiatieven ondersteunen, dus bent u zo’n initiatief en op zoek naar een donatie, meld je dan aan via de website van het Veluwefonds. Of wil je bijdragen aan dit soort initiatieven, dat kan ook door een donatie te doen via de website.

Marije Storteboom (Veluwefonds, rechts op foto) overhandigt de cheque aan de drie zussen (v.l.n.r.) Atie de Vries, Bartje Vissinga-Hooghordel en Gerda Hooghordel.

De toekomstige paddenpoel.

De net aangelegde struweelhaag.