Soms kom je van die mensen tegen waar je meteen enthousiast van wordt… en Rien Heuver is zo iemand! Hij werkt voor Philadelphia Zorg in Putten en zijn droom is het ‘Philavoedselbos’:

Zinvol, Duurzaam & Smakelijk tegelijkertijd! Op een prachtige locatie gelegen op landgoed Oldenaller tussen Nijkerk en Putten zal er op het instellingsterrein ”de Waterweg” van Philadelphia een grote eetbare tuin aangelegd worden van 2000m2 met Permacultuur / Voedselbos principes.

Omliggend rijzen oude zwarte elzen, wilgen en eiken bomen al meer dan 15 meter de lucht in als windkering en is de koning van het bodemleven al aanwezig: ‘’ de mol’’!

Dit zijn de perfecte voorwaarde voor het realiseren van een voedselbos.

Het beheer zal uitgevoerd worden door 15 bewoners met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.

Samen met hun begeleiders zal het beheer volledig natuur-inclusief uitgevoerd worden zonder externe inputs zoals (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen.

De oogst van het fruit zal eerst ten goede komen van de bewoners en later bij overvloed gedeeld worden met anderen.

Tijdens de arbeid en onze vrije tijd kunnen we genieten van alles wat er vliegt, kruipt, krioelt en zingt.

Door een zeer grote diversiteit aan beplanting, geuren, kleuren, vormen en gebruik van water trekt het  tal van levensvormen aan zoals: vogels, egels, bijen, lieveheersbeestjes en andere insecten.

Zij zullen van onze oogst mee snoepen maar dit zullen we voor lief nemen  gezien zij ons helpen bij het plaagbeheer!

Rien heeft een volledig uitgewerkt plan gemaakt dat hij nu stap voor stap aan het uitvoeren is. Een prachtig plan voor zowel de Veluwse natuur als voor de bewoners! Als Veluwefonds hebben we met plezier een kleine bijdrage kunnen leveren in de vorm van diverse bomen, struiken, planten en bloemenmengsels. Bijvoorbeeld de smeerwortel als ‘systeemplant’ voor permacultuur, de honingbes die naar bosbes smaakt en de relatief onbekende mispel. We bedanken Rien voor zijn energie en wensen hem, en zijn mensen, veel plezier en succes met het werk in het Philavoedselbos!