Het bos, ik kom er elke dag met de hond – het Veluwse bos. Prachtig, elke dag weer. Winter, zomer, lente, herfst – elke dag anders, altijd even mooi. 

Tijdens de wandelingen gaan mijn gedachten vaak terug naar het ontstaan van de Veluwe, de ijstijd, de ijsmassa’s en het smeltwater die het land met hoogtes en laagtes heeft gevormd. Naar de vorming van het landschap door de aanplant van dennen om het stuifzand op z’n plaatst te houden en te voorkomen dat hele dorpen werden bedolven. De aanplant van productiebos ten behoeve van de mijnbouw in Limburg. De komst en vertrek van heideboerderijen. De komst van de wolf,… mutatio constant, oftewel, de constante verandering.

Die constante verandering zal er altijd zijn. Er zijn flink wat uitdagingen als het gaat om een nieuwe balans van wonen, werken, landbouw, natuur en recreatie – ook voor de Veluwe. Het Veluwefonds houdt van de Veluwe; wees dus zuinig met haar met haar kwaliteiten. Wees zuinig met de mensen die op de Veluwe wonen en werken, wees zuinig op het landschap en de dieren en de planten. Laten we met respect voor elkaar en de omgeving samen zoeken naar de balans van ecologie en economie, van benutten, beleven èn met rust laten.

… en zo verlaat ik elke dag weer vol inspiratie het bos om verder te gaan met het wonen en werken op en voor de Veluwe,…..

Nicole Olland
Bestuurder Veluwefonds

heide
honden